idealna pani domu
 
 

Ciasta kruche i półkruche

 Ciasto kruche

   Do wyrobu ciasta kruchego nie potrzeba używać żadnych ¶rodków spulchniaj±cych (drożdży czy proszków do pieczenia). Sw± krucho¶ć ciasto zawdzięcza dodanej do niego stosunkowo dużej ilo¶ci tłuszczu. Najlepszym tłuszczem do ciasta kruchego jest masło. Zasadnicze znaczenie przy wyrabianiu ciasta kruchego ma stosunek ilo¶ciowy tłuszczu do m±ki, który powinien wahać się w granicach 35-100%, tzn. na 1 kg m±ki należy dać od 35 dkg do 1 kg tłuszczu. Najczę¶ciej wyrabia się ciasto kruche w ten sposób, że ilo¶ć tłuszczu stanowi połowę ilo¶ci m±ki. Jako dodatki podnosz±ce smak i aromat wypieku stosuje się do kruchego ciasta sok z cytryny, rozpuszczony kwasek cytrynowy, tart± skórkę cytrynow± lub pomarańczow±, cukier waniliowy lub utłuczon± wanilię. Ciasto kruche może być także wyrabiane na słono i wtedy zamiast cukru  na 1 kg m±ki dodaje się 2 dkg soli. Z takiego ciasta można wypiekać paluszki i precelki, kulebiaki, pasztety itd. 

   Ciasta kruchego nie można długo wyrabiać, ponieważ tłuszcz w nim zawarty staje się mazisty i zmniejsza się krucho¶ć wypieku. W przypadku gdy ciasto kruche ma być użyte jako spodnia warstwa wypieku, np. do tortów, szarlotek, serników itp. , aby unikn±ć zakalca, należy jabłka, ser, marmoladę itp. kła¶ć na podpieczone na jasnożółty kolor ciasto.

Ciasto półkruche

    Ciasto półkruche różni się od ciasta kruchego tym, że zawiera mniej tłuszczu w stosunku do m±ki (od 12 do 33%, tj. 12-35 dkg na 1 kg m±ki), jest spulchniane za pomoc± proszku do pieczenia a ciasto po wyrobieniu chłodzi się tylko 10 minut. Do ciast półkruchych najlepiej używać m±kę luksusow± i dodawać mleko lub ¶mietanę, które dzięki zawarto¶ci kwasu mlekowego usuwaj± z ciasta posmak nadany mu przez proszek do pieczenia. Proszki do pieczenia należy dodawać do ciasta w ilo¶ci od 1 do 1,5 dkg na 1 kg m±ki. Im mniejsza jest ilo¶ć tłuszczu, tym więcej trzeba dodać proszku do pieczenia oraz płynu.

     Najlepiej na 1 kg m±ki dodać 30 dkg cukru pudru, 30 dkg tłuszczu, 1 dkg proszku do pieczenia, 3 łyżki mleka i 2 jajka. Przystępuj±c do sporz±dzania ciasta należy m±kę zmieszan± z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać tłuszcz i drobno posiekać z m±k±. W otrzymanej mieszaninie zrobić szerokie wgłębienie, dodać utarte z cukrem jaja, ¶mietanę i dodatki aromatyczne, zarobić ciasto nożem, zagnie¶ć je kilkoma ruchami dłoni i wynie¶ć do chłodnego miejsca na 10 minut. 

                                         

 

PLACEK KRUCHY

Składniki: 4 szk. m±ki; 3 żółtka; 3/4 kostki margaryny; 1 szk. cukru; 3 łyżki kwa¶nej ¶mietany; 1 cukier waniliowy; 2 łyżeczki proszku do pieczenia

      M±kę zmieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać margarynę i posiekać nożem. Cukier i cukier waniliowy utrzeć z żółtkami i dodać do m±ki. Następnie dodać ¶mietanę i lekko zarobić ciasto. Ciasto wyłożyć równo na formę do pieczenia. Piec w temp. 200 st. C. około 20-30 minut.

 

 

Foto